DİSİAD’IN KURDUĞU SİMÜLASYON ODASI FAALİYETE GEÇİRİLDİ (07.07.2022).

DİSİAD’IN KURDUĞU SİMÜLASYON ODASI FAALİYETE GEÇİRİLDİ (07.07.2022).


Toplam Okunma Sayısı: 392

Diyarbakır Sanayici ve İş İnsanları Derneği öncülüğünde yürütülen ve Avrupa Birliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından desteklenen proje kapsamında bir açılış töreni düzenlendi. Proje ortakları Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası ve Diyarbakır Mermerciler ve Madenciler Derneği'nin de destekleriyle, sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak, kurulan simülasyon odası faaliyete geçirildi.

“İş Sağlığı ve Güvenliği Kültürünün Geliştirilmesi İle Güvenliği Geleceğe Projesi’nin” en önemli faaliyeti, mermer sektöründe çalışan işçilere yönelik bir simülasyon odası kurulmasıdır. Sanal gerçeklik teknolojisi ekipmanlarıyla donatılan bu odada, işçilerimiz VR gözlüklerle iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim görecek. Simülasyon odasında sanal gerçeklik teknolojisinin ‘yaşayarak deneyimleme’ özelliğinden faydalanılmıştır. İşçiler, güvenli bir ortamdayken, mermer fabrikasında veya mermer ocağında çalışıyormuş gibi tehlike arz edecek işler yürütürken sesli ve görsel uyarılarla nelere dikkat etmeleri gerektiği anlatılmaktadır. Böylelikle riskli işlerin en güvenli hangi şekilde yapılacağına dair bilgiler edinilecektir. Diyarbakır’da bir ilk olma özelliği taşıyan bu simülasyon odası, Türkiye’de yalnızca birkaç kurum tarafından hizmet vermektedir.

DİSİAD YK Başkanı Nurullah Edemen, yaptığı açılış konuşmasında, 1.5 senedir İnsan Kaynakları Operasyonel Programı kapsamında yürüttükleri projede, iş sağlığı ve güvenliği konusunu Diyarbakır’da hep gündemde tuttuklarını ve İSG uygulamalarının geliştirilmesi için birçok faaliyete imza attıklarını belirtti. Proje kapsamında bugüne kadar mermer sektöründe işverenlere, işçilere ve ailelerine yönelik eğitim programları düzenlendiklerini, işletmelerin iş sağlığı ve güvenliği risk raporlarını hazırladıklarını, sektördeki iş kazalarının minimuma indirilmesi ve işverenlerin duyarlılığının geliştirilmesi için farkındalık çalışmaları yaptıklarını anlatan Edemen, Simülasyon Odası’nı 40 bin Euro’luk bir bütçeyle desteklediklerini ifade etti.

Edemen’in konuşmasının akabinde DTSO Başkanı Mehmet Kaya, DİMAD Başkanı Fahrettin Çağdaş, SGK İl Müdürü Reşat Merttir, DOGÜNKAD Başkanı Rojda Yılmaz ve Diyarbakır OSB Başkanı Mustafa Fidan açılış kurdelesini keserek simülasyon odasında incelemelerde bulundu.

Simülasyon Odası, Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın kurduğu Sanayi Mektebi’nde faaliyete geçirilmiştir. Mermer sektöründe çalışan ve işe yeni başlayacak işçilerin kullanımına açık vaziyettedir.

     

Top