TÜRKİYE 11. ULUSLARARASI MERMER VE DOĞAL TAŞ KONGRESİ VE SERGİSİ (MERSEM 2021)

TÜRKİYE 11. ULUSLARARASI MERMER VE DOĞAL TAŞ KONGRESİ VE SERGİSİ (MERSEM 2021)


Toplam Okunma Sayısı: 413

Türkiye 11. Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Kongresi ve Sergisi (MERSEM 2021), 10-11 Aralık 2021 tarihleri arasında Diyarbakır Divan Otel’de gerçekleştirildi. Derneğimizinde destekleyicileri arasında yer aldığı kongrede doğal taş sektöründeki gelişmeler tüm yönleri ile değerlendirildi. 

Kongrenin açılışında konuşan Dernek Başkanımız Fahrettin Çağdaş, Diyarbakır’ın 10 bin yıllık bir maden işletmeciliği mirasına sahip olduğunu belirterek, Diyarbakır’ın çeşitli bölgelerinden çıkarılan mermerlerin bugün uluslararası piyasalarda ‘Diyarbakır Taşı’ olarak nam saldığını söyledi. 

Dernek olarak, Diyarbakır ekonomisinin lokomotifi olan mermercilik sektörünü ileriye taşımak ve ulusal madencilik politikasının oluşmasında söz sahibi olmak için etkin bir çalışma içinde olduğunu anlatan Başkanımız, “Çünkü madencilik sektörü Diyarbakır sanayisinde ve ihracatında oldukça önemli bir paya sahip. Diyarbakır OSB’de faaliyet gösteren 23 mermer fabrikası tüm Orta Doğu’nun doğal taş ihtiyacını karşılayabilecek bir kapasiteye sahiptir. İlimizde halen aktif olarak 74 maden işletmesi, 29 adet de mermer ocağı bulunmaktadır” diye konuştu. 

“En önemli sorunumuz ruhsat güvencesi”

Sektörün en önemli sorunlarının başında ruhsat güvencesi geldiğini ifade eden Başkanımız, şöyle devam etti:

“Ruhsat süreçlerinin ve izinlerinin öngörülemez bir boyuta ulaşması en önemli sorunumuz. Bürokratik süreçlerin hafifletilmesi, madencilik ve özellikle de mermercilik sektörünün daha aktif ve piyasaya koşullarının yakalaması için çok önemsediğimiz bir durumdur. Bu izin süreçleri ve bürokraside yaşadığımız hantallığın ortadan kaldırılması için Türkiye’de bir maden bakanlığına ihtiyaç var. İllerde mutlaka maden izleme komisyonlarının oluşması lazım. Özellikle mermer sektörü kamu eliyle yürütülmediği için bu maden izleme komisyonlarında sektör temsilcilerinin bulunması gerektiğine inanıyorum.”

Bilim insanları, kamu kurumlarının temsilcileri, sektör profesyonelleri ve sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerinin katıldığı kongrede; doğal taş madenciliğinin çevresel ve hukuki problemleri, ocak ve fabrika işletmeciliğindeki gelişmeler, doğal taş mimari uygulamaları, kaynakların verimli ve sürdürülebilir kullanımı, pandeminin Türkiye ve Dünya doğal taş sektörü üzerindeki etkileri ele alındı.

       

    

Ruhsat ve Orman İzinleri ile ilgili sorunlar konulu Panelde Dernek Başkanımız Fahrettin ÇAĞDAŞ, OGM İzin ve İrtifak Daire Başkanı Ahmet KÖLE ve OGM Maden İşleri Şube Müdürü Bülent KAYAR sunum yaptılar. Sunumların ardından panele katılanların soruları yanıtlandı.

Top